Har du børn og kat?

0
1026

Der er tæt på 400.000 husstande, der har kat, og der er flere hundrede tusinde husstande med børn under 4 år. Der er med andre ord rigtig mange husstande der både har kat og små børn eller babyer. Der er rigtig mange gode ting forbundet med at have en kat eller kæledyr generelt. 

Hvis man bor i et hus (eller lejlighed for den sags skyld), er der den åbenlyse fordel, at katten kan holde huset fri for mus. Det er dog de færreste der får kat på baggrund af dette. De er er dog også andre fordele. Der er mange der får astma i Danmark. Der er også mange der forbinder katte med allergi. Undersøgelser viser dog, at katte faktisk har en positiv effekt. 

Fordele ved en kat

Katte neutraliserer effekterne fra en genvariant, som normalt fordobler børns risiko for at udvikle astma. Det viser en undersøgelse som Dansk BørneAstma Center har lavet. Det er lidt det samme som historien om, at børn skal udsættes for skidt og gerne må spise lidt bakterier osv. At anskaffe sig en kat er dog på ingen måde en garanti for at holde astma for døren. Det skal med andre ord, ikke være derfor at man gør det. 

Det skal nok i højere grad være for hyggens skyld, men også for at lære barnet noget om ansvarlighed og omsorg. En kat er en god ide frem for en hund i en travl familie. En kat kræver ikke så meget opmærksomhed og er generelt ret selvkørende. 

Ulemper ved en kat

Der er dog ikke kun fordele ved at have kat sammen med børn, eller at have kat generelt. Har du eksempelvis en sandkasse i haven, kan du være sikker på, at katten skider i den. Du skal derfor altid have en med sandkasse med låg (som denne), hvis du vil undgå kattelort i den. 

Katte har det også med at hvæsse kløer, hvor de kan komme til. Desuden fælder langt de fleste katte ganske meget. Selvom dit barn måske slipper for astma ved at have kat i hjemmet, kommer man ikke uden om, at mange er allergiske overfor de små kræ. 

Langt de fleste katte har behov for at kunne komme ud. Hvis du bor i lejlighed eller ikke har en kattelem, kan du risikere at blive vækket af en kat om natten, der vil ud.

Ja eller nej til kat?

Som det er med så mange andre ting, så er det fordele og ulemper både ved at