Smertestillende til børn?

0
924

Der findes ikke meget, der er værre end at se ens barn have ondt. Det er lige meget om det er ondt i hovedet, ondt i halsen, feber, tænder eller noget helt femte, der er så meget der kan gøre ondt.

Det kan især være hårdt med små børn, da de som regel ikke kan sige hvad det er, der gør ondt, og man derfor er nødt til at gætte sig til det. Ting som feber og tænder giver lidt sig selv, men mange andre ting, kan det være svært at gætte sig til.

Én ting som stort set alle familier derfor også har stående eller liggende er Panodil junior i enten flyvende eller stikpilleform, men hvordan er det nu lige med det – hvor ofte må man give det og hvornår?

Det er for det første meget vigtigt at huske på, at man aldrig skal give nogen former for medicin uden grund. Men når det er sagt, er der ikke nogen grund til at børn skal have ondt, hvis det kan undgåes.

Desværre forholder det sig sådan, at der ikke er et klar svar for om hvornår man skal give panodil og hvornår man ikke skal. Der er nemlig meget stor forskel på, hvordan læger ser på det, for mens nogen anbefaler det ved feber og lignende tilstande, er der andre der fraråder det, og derfor er det også en problemstilling, der står rimelig hen i det uforløste.

Dog kan man sige, at der er ikke nævneværdige bivirkninger ved panodil junior, og derfor vil det være rimelig sikkert at bruge, så længe man ikke overskrider de doser der står i indlægssedlen. Overskrides indtaget i en væsentlig grad, skal man ikke skynde sig at ringe 112, men i stedet ringe til Giftlinjen på 8212 1212, hvor man bliver vejledt i hvordan man skal forholde sig.

Der findes dog mange situationer, hvor kan kan “afhjælpe” smerterne ved at lede tankerne hen på noget andet. Hvis barnet eksempelvis har feber, handler det om at barnet skal køles lidt ned, og en is kan ofte nærmest gøre mirakler. Ikke at man skal begynde at give barnet is midt om natten, men effekten kan ofte være det samme som panodil ved en mild feber, da det fjerner fokus.

Du kan læse mere om emnet her